сряда, 26 октомври 2011 г.

Димитровден и ябълкова пита


Народната пословица гласи: " Свети Димитър носи зимата, а Свети Георги - лятото!"
Днес - 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св Вкмч Димитър Солунски.
Честит имен ден на всички именници от мен с една традиционна за празника ябълкова пита! Нека Да е Свято името ви и да ви носи много успехи!





Димитровденска пита с ябълки
рецептата е усвоена от тук: http://tradicii-bg.blogspot.com/2009/09/blog-post_20.html

продукти:

за тестото:
3 яйца
125 гр меко краве масло, на стайна температура
200 гр пресята пудра захар
1 пакетче бакпулвер
500 гр брашно.

за плънката:
4-5 средни ябълки или около 1 кг
100 гр едро смлени орехи
100 гр захар кристал
1 с. л. канела

Ябълките се настъргват на едрото ренде.
Слагат се в купа и към тях се добавят захарта, орехите и канелата. Разбъркват се и се оставят.

Маслото и захарта се разбиват с миксер добре.
Към тях се добавят яйцата едно по едно,бърка се с миксер, като всяко следващо се добавя след като предишното се е разбило добре със сместа.
Добавят се пресятото брашно с бакпулвера на части. Бърка се с приставки за тесто, а на края се замесва с ръце.
Тестото се разделя на две различни части.
По-малката се оставя в хладилника, а по-голямата се разточва върху кухненско фолио или хартия и се премества и застила върху тава, като краищата леко се повдигат. Да не забравите да отстраните фолиото:)!


Ябълковата плънка се изсипва върху тестото и се разтила равномерно. Ако ябълките са отделили много сок, може да отстраните част от него.
Тестото, отделено в хладилника се взима и се настъргва върху плънката с ренде, да покрие равномерно цялата пита.
Може да украсите с листенца от същото тесто и розички, направени от ябълки.


Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна, докато леко покафенее тестото.
При сервиране може да се поръси с пудра захар.


По-вкусна е когато не е изстинала напълно.
Тестото е хрупкаво, а плънката - сочна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар