понеделник, 20 февруари 2012 г.

Semifreddo al caffe' e mascarpone / Семифредо с маскарпоне


В Италия кафето се появява в средата на 17 век. През 1645 г. на площад „Сан Марко“ във Венеция се открива първото кафене — „Кафе Флориан“ в чест на чудотворната напитка. И до днес то е едно от най-известните и скъпи кафенета не само във Венеция, а и в целия свят.
За капучиното пък съществува легенда, според която е изобретено от монасите от един от манастирите, разположени северно от Рим. Истинското капучино трябва да съдържа 25 мл кафе еспресо и 125 мл студено мляко, разбито на пара.
Безспорно Италия е родината на капучиното и еспресото. А днес ще ви го сервирам в компанията на един прекрасен италиански десерт, който открих тук:
/с благодарност и за помощта в превода на Стела/.
Semi-freddo означава Полу-студено на италиански.
Отнася се за всички частично замразени десерти: торти, сладолед, плодове или крем.
Този десерт има много вариации и разновидности, форми и дизайни. Ето една от тях:




Продукти:
18 бишкоти тип Savoiardi
200 гр Маскарпоне
150 гр бита сметана
100 гр жълт крем, яйчен / използвам готов пудинг
100 гр захар
2 яйца / жълтъците
1 ванилия
1 чаша направено нес кафе с вода
ром, колкото желаете :)
какао за поръсване
шоколадови елементи за украса

Приготвяне:
Разбиваме с телена бъркалка жълтъците и добавяме захарта. Разбиваме с бъркалката докато стане като крем/ да се усвои захарта/.
Добавяме ванилията и маскарпонето и разбъркваме с дървена лъжица.
Добавяме жълтия крем и отново разбъркваме.
Прибавяме сметаната, също разбъркваме:) внимателно.
В шприц поставяме крема и шприцваме върху чиния вълнообразно три линийки :)
Отгоре подреждаме 2 бишкоти, разположени напречно, набързо топнати в сместа от кафе и ром.
Отново шприцваме крем и поставяме 1 бишкота.
Завършваме с крем.
Поръсваме с какао и слагаме парче шоколад или шоколадова фигурка за украса.

Миналата година, когато го правих за пръв път сложих и сладолед в крема, мислех, че като е семифредо трябва да има сладолед:). Получи се наистина вкусно и студено, но се консумира веднага, за да не се стопи сладоледа.




11 коментара:

  1. Страхотно вкусен и едновременно с това лесен и ефектен десерт,Кате,спечели ме веднага!Има ли много кремче и е сочен пу да съм първа на опашката :).Само не си споменала в рецептата кога слагаш сметаната,за който евентуално може да се зачуди.

    Хубава вечер,дружке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А да благодаря за корекцията, така е човек като бърза:). Ще оправя работата:)

      Изтриване
  2. Леле колко вкусно изглежда... Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, това със сигурност ще го пробвам. Звучи и изглежда чудесно!
    Прегрътки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубав десерт! Непременно ще го опитам. Благодаря за предложението и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, прекрасен десерт! Аз също като Еликсир, много обичам всичко с крем и всичко, което е сочно :))). Благодаря ти за чудесния разказ и за времето, което си си взела, за да ни представиш и поднесеш всичко така красиво, вкусно и неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусен блог, благодаря за изкушението! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятен десерт, Кате! Ще си го взема и изям с голямо удоволствие! Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен десерт... и е празник за очите също :-)!

    ОтговорИзтриване
  9. Кандиииии,накрая ще ти пратя адреса и ми пращай от тези вкусотии :))
    десерта е страхотен,изкушаващ ,не ябълката е изкушила Ева,този десерт ще е :))
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  10. Хм, интересни неща си публикувала. Не съм се интересувала честно казано за кафето и капучиното, но съм голям фен и на двете.:)
    Десерта е бърз и се приготвя лесно, и най-вече - ефектен.
    Благодаря за споделената рецепта. Фен съм на тирамису, а това е доста сходно и мисля, че много ще ми хареса:)

    ОтговорИзтриване