петък, 15 юни 2012 г.

Пържен ориз по китайски със зеленчуци и яйца


Веднъж пробвах да направя пържен ориз, но се провалих. Сигурно причината е била в ориза, който използвах. Реших да използвам uncle ben"s и съм много доволна от резултата. Рецептата, по която го направих е по мои впечатления от ориза в китайските ресторанти и наблюденията ми на видео рецепти. Зеленчуците, които използвам може да замените с ваши любими.


Продукти:
2 торбички ориз uncle ben"s / 2 х 62,5 гр. /
1 червена чушка
1/2 ч.ч. грах от консерва
1/2 ч.ч. бамбук от консерва
1 морков
соев сос, солен
1 яйце
олио
сол


Приготвяне:
Сварете ориза според указанията на опаковката:
Налейте в тенджера вода и я оставете да кипне. Пуснете торбичките вътре и добавете сол.
Оставете да ври 10 минути.
Извадете, отстранете торбичката и оставете да се отцеди добре.

Нарежете зеленчуците - чушката на лентички, моркова на филийки, след това под наклон, да се образува нещо като ромб.

В тиган загрейте малко олио.
Добавете изстиналия и отцеден ориз.
Пържете го за няколко минути, като бъркате непрекъснато.
Добавете зеленчуците и ги оставете леко да омекнат.
Разбъркайте. Добавете соев сос. Разбъркайте.

Съберете зеленчуците в единия край на тигана.
Изсипете яйцето в тигана, на празното място и започнете да го бъркате с дървена лопатка, като при бъркането захващайте и част от зеленчуците. Така яйцето ще стане на парченца и ще се разпредели между зеленчуците.
Пържете до втвърдяване на яйцето.

Сервирайте по желание със сладък соев сос.

Вмъквам в публикацията и един ориз, от китайското ни меню, по същата система, но с български ориз. Резултатът не е точно същият на вид, но пак е вкусно:)




Няма коментари:

Публикуване на коментар