Страници

Телешко книжен кебап


По принцип най-често приготвям телешко в тенджера под налягане. Този път го сварих в обикновена тенджера, като направих бульон и още едно ястие. Не знам дали точно така се приготвя книжен кебап, но по-подходящо име не намирам. Та ето какво се получи в крайна сметка:



Продукти:
600 гр телешко месо за готвене, нарязано на едри кубчета
600 гр телешки гърди, нарязани на едро

2 моркова
1 пащърнак
Глава целина
1 глава лук
Праз лук
5 малки картофа
2 Чушки / зелена, червена, жълта
Праз лук
Сол
Черен пипер
Брашно
50 мл вино, червено


Приготвяне:
Потопете месото в брашно и го поставете в тиган със загрято олио да се запечата от всички страни.
Преместете го в тенджера, налейте вода, зависимост колко бульон желаете да получите, но горе-долу около 1 - 1,5 л, важното е да е над нивото на месото.
Оставете месото да се вари на среден огън, в затворена с капак тенджера.
Варете около 1 час. Добавете обелените картофи, нарязаните на едро зеленчуци, / без чушките и праза/, солта и пипера и оставете да се вари още около ½ час.
Извадете месото на кубчетата и го поставете в тава, застлана с хартия за печене. Хартията трябва да е по-голяма от тавата.
Отгоре подредете част от зеленчуците и нарязаните чушки и праз лук.
Полейте с виното.
Покрийте с втори лист хартия за печене, като навийте краищата заедно с другият лист.
Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около ½ час да се запече.




За бульона, проверете дали гърдите са се сварили добре. Ако е необходимо ги оставете да е варят още, до готовност.



8 коментара:

  1. Кате, събрала си цялата есен в една чиния. Страхотна рецепта и красиви снимки. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, много красиво, апетитно, полезно! Книжният кебап ме заинтригува. И аз не съм правила телешко по този начин, но твоят вариант е чудесен. Представям си каква приятна изненада е да се поднесе това блюдо!
    Хубав слънчев ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Превърнала си се в една есенна фея.....:)).Прекрасно е това телешко,Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, това е манджа:)...казах ти още сутринта във ФБ!
    Целувка!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, цял ансамбъл от вкусни зеленчуци и крехко телешко, е как да не си сипе човек чаша червено винце :) Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах ти... неуморна Кате! Вълшебно вкусен пост :) Прекрасни слънчеви снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. С най-голямо удоволствие бих се наредила на масата ти, Кате! Ястието е страхотно, много колоритно и апетитно поднесено! Как да не му се прияде на човек?! Разкошество!
    Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване
  8. Телешкото го хапвам само на телешко варено и не съм опитвала да го приготвя по друг начин.
    Даваш ми още една чудесна идея :)
    Снимките са примамливо вкусни :)

    ОтговорИзтриване