Страници

Нутела чийзкейк


По принцип Нутела вкъщи се консумира директно от буркана, обаче в случаи като този, в който 825 гр ни се опряха:), врътвам и някой сладкиш. Е, понякога съм взимала шоколад специално заради някоя рецепта, а тази определено си заслужава: любимият ни чийзкейк, този път с още по-любимата Нутела. Варианти в интернет има много. Аз го направих с печене и по рецепта, която често използвам вкъщи, просто добавих Нутела.






Продукти:
блат:
200 гр бисквити по избор
60-100 гр краве масло 

пълнеж:
375 гр крема сирене
пудра захар на вкус - около 1 к. ч.
4 яйца
100 мл течна сладкарска сметана
1 ванилена захар
2 пълни с.л. Нутела
ядки за декорация


Приготвяне:
Изборът на големината на формата оказва влияние върху големината и височината на сладкиша. Няма проблем каква ще е, важното е да се има предвид, че по-високият сладкиш може да има нужда от по-дълго време за печене. Стандартно формата е около 20 см.
Количеството на маслото в блата може и да се увеличи, зависи от бисквитите. Целта е да се получат маслени трохи, които след притискането да стоят плътно, не да се ронят.

Бисквитите се смилат на трохи и към тях се добавя маслото. Разбърква се добре. Дъното и стените на тортена форма с падащ борд се намазват с масло и сместа се изсипва в нея. Заглажда се и леко се притиска към дъното. Оставя се настрани.
В купа се разбърква крема сиренето и пудрата захар (много леко, за да не се втечни много сиренето). В друга купа с телена бъркалка се разбиват леко яйцата с ванилената захар. Двете смеси се обединяват внимателно, добавя се сметаната исе разбърква отново внимателно. В този случай аз разделих сместа на две и в едната част добавих Нутела, а другата остана бяла. При изсипването обаче се поомешаха малко:). Така, че може директно към цялата смес да се добави Нутела, или да се раздели, въпрос на избор, разбърква се отново внимателно.

Фурната се загрява на 160 градуса. Течната смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в предварително загрятата фурна да се пече за около 30-40 минути. Когато го изваждате сместа леко играе - клати се:))). Поръсва се с натрошени ядки.
Оставя се да се охлади на стайна температура, след което се прибира в хладилник.





3 коментара:

  1. Уцели ме в сърцето, Кате:) Това е единственото солено-сладко нещо, което ям. Иначе такива вкусове не смесвам:) Жесток е! Ще се прави, няма накъде:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, бих му сложила повечко Нутела :)
    Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    страхотен чийзкейк.Но по снимката не прилича на чийзкейк, а на друг по - скоро на кексов сладкиш.Чудесен е обаче, много красив.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване