Страници

Патладжани обувки / μελιτζάνες παπουτσάκια


Няма да ви показвам новите си обувки, а ще ви предложа рецепта за едни прекрасни сини патладжанени обувки. Рецептата е от Гърция. Както при всяка традиционна рецепта и тук присъстват различни варианти на изпълнение, изменени и приготвени според различни вкусове. Имам няколко рецепти в кулинарните си книги, а и на няколко места в гръцки сайтове открих рецептата, също моя позната, която живее и работи на о.Крит ми я показа в гръцка кулинарна книга.


Продукти:
1 патладжан
1/2 глава лук
1 домат
1/2 с.л. галета
1/2 с.л. кашкавал настърган + допълнително за поръсване
1 яйце
зехтин
магданоз, ситно нарязан
сол
черен пипер



Приготвяне:

Разрежете патладжана на две по дължина, издълбайте вътрешността и я нарежете на ситно.
Бланширайте получените "лодки" във вряща вода за няколко минути да омекнат.
Отцедете ги и ги подредете в тава, намазана с олио. Поръсете ги със със сол и черен пипер.

Плънка:
В сгорещена мазнина запържете лукът, добавете нарязаният на ситно домат, магданоз, вътрешността на патладжаните, сол и черен пипер.
Оставете ги да се готвят на бавен огън, докато течността напълно се изпари.
Разбийте яйцата с кашкавала и ги добавете към другата смес.
Напълнете патладжаните.
Поставете ги да се пекат за около час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Преди готовност ги поръсете с кашкавал и запечете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар