Страници

Време за чай


Днес ви поднасям чай, чак от Китай! Благодаря на Алисон и "Teavivre" за професионалното отношение, любезността и жеста!
Когато преди месец ми предложиха да опитам техните продукти, изобщо не се поколебах, защото винаги е време за чай:).
Сутрин за ободряване, вечер за успокояване преди сън, през зимата за затопляне, през лятото за разхлаждане, различните видове са полезни и за редица заболявания, изобщо чаят присъства в домовете по всяко време. В някои страни пък пиенето на чай е придружено от традиционни ритуали. С него дори може да се направи интересно чаено парти. Чаят може да се поднесе на закуска, придружаващ вкусни сандвичи, хапки и т.н., може да се поднесе и със сладкиши, с алкохол... Чаят си е чай!:)
В тази публикация ще споделя мнението си за някои от видовете чай на Teavivre, както и рецепти на сладки изкушения, с които да превърнете консумирането на тази напитка в още по-голямо удоволствие.







В сайта на Teavivre всички видове са показани и описани подробно. Това, което на мен много ми допадна са малките разфасовки(дози), като по този начин може да се изберат няколко вида.
Освен чай има и други продукти, свързани с него.

Чаят бе грижливо опакован, малките пакети бяха поставени в голям. Материалът, от който са изработени им осигурява защитна среда, което ги съхранява добре.

На всяка опаковка е указан начинът на приготвяне. Въпреки това чаят може да бъде приготвен и според личният вкус. Изключително ароматни, качествени и наситени са всичките видове, които опитах и смятам, че дозата при приготвяне би могла да бъде намалена.

Друго, което ме изуми бяха листенцата чай. Не бях виждала досега толкова прецизно подбрани. А след запарката някои от тях увеличавахa обема си значително и се разгръщаха в цялата си прелест.

При приготвянето на чай бих искала да ви дам един съвет: Задължително използвайте филтрирана вода! За някои използвах нормална вода, която е твърда и неподходяща за толкова деликатни напитки.




За свежо начало на деня - черен чай с мляко. Yunnan Gongfu Fragrant Black Tea



Хората, които не пият кафе успешно го заменят с черен чай. Чаят на Теавивре е с наситен аромат, цвят и е доста силен. По принцип указанията за направата му са написани на опаковката, но всеки би могъл да го приготви според личните си предпочитания. Силен, слаб, все ще е наситен с аромат.



Аз го приготвих като към готовата вече запарка от чай добавих прясно мляко. Количеството е 1 част чай : 1/3 част мляко. Подслажда се по желание с кафява захар, мед.



Студен чай за освежаване в горещите дни. Направих го с Yunnan Palace Ripened Pu-erh Loose Tea 2005. Този чай е много силен като аромат и лично на мен в горещо състояние не ми допадна. След като го изстудих обаче и му добавих лимончета, се превърна в страхотна свежа напитка. От него направих и ледени близалки.



Huang Shan Mao Feng Green Tea и чаени сладки
Любимият ми:). Консумирала съм зелен чай на различни марки, но този ми е фаворит! Изключителен. За ползите му няма да говоря, всички знаем какъв добър ефект върху здравето на човека.

Бисквитите са по тази рецепта, а идеята за тях е от интернет.


Продукти:
100 гр меко краве масло
100 гр захар
1 яйце
200 гр брашно
няколко капки есенция Др Йоткер масло и ванилия

50 гр шоколад за готвене


Приготвяне:
Mаслото се разбива с миксер със захарта.
Добавя се яйцето и се разбива до получаването на еднородна смес. Добавя се есенцията и се разбърква.
Добавя се пресятото брашно, и се бърка на ниска степен с миксера, с приставки за тесто до получаването на тесто. Прави се на на топка и се увива във фолио. Прибира се в хладилник за 1 час.
Изважда се и се разточва върху леко набрашнена повърхност с дебелина 0,3 - 0,5 см. Изрязват се правоъгълници с размер 3*5 см, а в краищата се скосяват ( да се получат торбички за чай). Правят се дупки с клечка за зъби. Подреждат се върху хартия за печене и отново се прибират в хладилник за половин час.


*За да ви е по-лесно, може да разточите тестото директно върху хартията за печене, да изрежете сладките и да отстраните само излишното тесто, като оставяте разстояние между сладките, за да не залепват при печене.

Изваждат се от хладилника и се пекат на 180 градуса за около 10 минути.
Изваждат се върху решетка, за да се охладят.

Шоколада се начупва на кубчета и се слага в суха купа.
Поставя се в микровълнова за общо 90 секунди на макс. степен, като се отваря на всеки 30 сек. и се разбърква със суха лъжица или вилица. Или се разтопява на водна баня.
Бисквитите се потапят от единият край в шоколада.
Прибират се в хладилник, да се охладят и да стегне шоколада.



Zheng Wei Tie Guan Yin Oolong Tea и арменски сладки

Този чай също ми хареса. Наситен аромат и добър вкус. Поднесох го с известните арменски сладки .


Продукти:
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. меко краве масло
1 ч.ч. вода
1 щипка сол
1 ч.л. сода за хляб Др. Йоткер
3 ч.ч. брашно
орехови ядки
локум
пудра захар, за овалване
1/2 пакетче ванилена захар Др. Йоткер


Приготвяне:
Брашното се пресява.
Пудрата захар също се пресява в купа и се разбърква с ванилената захар.
Ореховите ядки се нарязват на четвъртинки, а локума на също толкова големи парчета.
Водата с маслото и олиото се наливат в тенджерка и оставят докато сместа заври. Отстранява се от котлона и се добавят солта и содата. Течността шупва. Изсипва се брашното наведнъж и се разбърква добре с шпатула. Получава се парено тесто.
Взимат се малки топки, колкото орех, леко се сплескват с ръце и в тях се поставя орехова ядка и локум. Завиват се и се правят на топчета, като се търкалят в дланите.
Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180 градуса до зачервяване около десетина - 15 минути.
Изваждат се и топли се овалват в пресята пудра захар, подреждат се една до друга и след като се охладят се прибират в плътно затворени кутии, в които може да се застели хартия за печене. Съхраняват се на студено и може да се поръсват с пудра захар от време на време.



White Peony (Bai MuDan) Tea и Бадемови Агнеси
Този чай е много нежен. Поднесох го с класическа Агнеса, но приготвена с бадемово брашно.




Продукти:
120 грама краве масло
2 ч.ч. пудра захар
5 яйца(разделени белтъци и жълтъци)
щипка сол
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени бадеми (орехи)

2 ванилии


Маслото се разбива с 1 ч.ч. от пудрата захар.
В друга купа се разбиват белтъците на сняг с щипката сол.
От белтъците по малко се добавя към маслената смес като се внимава да не спадне обема.
Добавя се по малко и брашното, смлените бадеми и ванилиите, като се разбърква внимателно с дървена шпатула.
Сместа се изсипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Използвам правоъгълна. Размерът е: 20х28 см. Разбира се, може да се използва и друга тава, като това ще окаже влияние върху височината на сладкиша.
Пече се 25 мин в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка (около 20 минути).
Изважда се и се оставя да се охлади.
Жълтъците се разбиват с 1 ч.ч пудра захар на крем и се нанася върху блата.
Пече се(суши се) на загрята на 80 градуса фурна за десетина минути. Оставя се да се охлади напълно и се нарязва на ромбове.
* В някои рецепти Агнесите не се сушат с крема, но лично аз се притеснявам от наличието на сурови яйца.





8 коментара:

  1. Толкова много красота, финес и вкус на едно място. Вълшебница си. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна публикация, Кате, адмирации!

    ОтговорИзтриване
  3. Много приятно ми започна денят с публикацията ти Кате! За мен беше интересно да прочета за видовете чай, които са ти изпратили, а и за интересните опаковки в които се съхраняват, за видовете, които си изпробвала и сладките изкушения с които си ги поднесла на нас, твоите читатели!
    Усмихнат и приказен да е денят тИ!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, прекрасна публикация! Чаят наистина е незаменим през цялата година. Много ми харесаха чаените близалки, ще ги приготвя на момчетата! Усмихнат и щастлив ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Всички до един изглеждат страхотно, Кате! И макар да не съм почитател на чая, просто се изкушавам да опитам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    прекрасна тематична публикация.Много и прекрасни сладкиши в съчетание с различни видове чай.Аз също използвам чайове, но близалките, които показваш са наистина страхотни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Какъв е размерът на тавичката?
    Предварително благодаря🙏🙏🙏🙏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, извинявам се за късния отговор:).
      Предполагам става дума за сладкиш Агнес. Странното е, че съм оставила да запиша това и съм забравила:), но така или иначе правоъгълни сладкиши пека най-често в тава с размер 20 х 28 см, та със сигурност тази съм използвала в рецептата.
      Всъщност това оказва влияние на височината на сладкиша и може да се използва и друга тавичка, по принцип в повечето рецепти от старите тефтери не фигурират размери на тавата.
      Сега ще допълня в рецептата и благодаря за коментара! Поздрави, Екатерина

      Изтриване