Страници

Рециклиране на храна: Стар козунак


Много рядко ми остава козунак. А всъщност доста идеи със сух козунак бих искала да опитам. Мисля да си купя един специално да го оставя да изсъхне, за да го рециклирам:). За тези, които имат такъв ето някои варианти за преобразяването му, като отново ще помоля ако имате идеи и рецепти да ги споделите в коментар.


1. Бърз сладкиш с козунак и крем - рецепта




2. Крем карамел с козунак - рецепта





3. Трюфели(бонбони, скалички)
Правят се по системата на бонбоните с бисквити, сухи пасти и блатове. Козунака се смила в блендер на трохи, към него се добавя масло, малко прясно мляко (по желание какао, Маскарпоне, банани, сухи нарязани плодове). Сместа трябва да е удобна за моделиране. От нея се оформят топчета или скалички, потапят се в разтопен шоколад, по желание и се оставят в хладилник да стегнат.



4. Сухият козунак може да бъде добра основа за чийзкейк или тарталети. Замества бисквитите. Смила се в блендер и към него се добавя масло. Разбърква се добре и с тази смес сее покриват дъното и стените на избраната форма. Пълнежа е по желание. Крема сирене с пудра захар за бърз чийзкейк, или пък някакво кремче или пудинг за тарталети. Декорира се по желание.

5. Би могъл да се нареже на филийки, да се потопи в яйце и да се изпържат, като пържени филийки с яйца. Тези са панирани в смес от
1 яйце, 1 ч.ч. брашно, щипка сол, щипка бакпулвер, 1 ч.ч. прясно мляко. Всичко се разбива с телена бъркалка, филийките козунак се потапят и пържат в горещо олио. Изваждат се върху салфетка да се отцедят от мазнината и се поднасят с шоколад, конфитюр, мед и т.н.



6. Козуначен браунис



След като коментирахме темата с останалите козунаци, изкушенията се оказаха доста и след като умишлено си купих козунак, за да го рециклирам:), нареждам се и аз в последователите на козуначеният браунис на Дианка. Благодарности към Дианка - "Опитайте", Дани - "Музика за свободното време" и Траянчето - "Вълшебства в кухнята"!
Изменението при мен е, че не използвам никакви аромати, понеже козунака ми беше достатъчно ароматизиран и пълен с портокалови корички. Добавям само 1 ч.л. захар, тъй като козунака беше достатъчно сладък. Допълнението ми е с малини и натрошени парченца шоколад.

Продукти:
*използвам малка тавичка с размер: 15х20 см.

6 с.л. натурално какао на прах
3 ч.ч. блендирани трохи от стар козунак (но подходящ за консумация:)
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. орехово брашно (смлени орехови ядки)
2 яйца
1 с.л. захар
1/3 ч.ч. разтопено масло
2 с.л. прясно мляко

Допълнително:
20-30 гр шоколад, натрошен на малки кубчета
10-15 бр малини

Приготвяне:
В купа се разбъркват добре трохите козунак, какаото, бакпулвера и ореховото брашно.
Яйцата се разбиват леко със захарта и към тях се добавят маслото и сухата смес. Всичко се разбърква много добре и се разрежда с прясното мляко. При нужда количеството му може малко да се увеличи, но при всички случаи сместа трябва да е много гъста.
Изсипва се в тавичка, застлана с хартия за печене, отгоре се подреждат малини, които леко се притискат да потънат и се разпределят малки кубчета шоколад. Сладкиша се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути. В рецептата няма сурови продукти, освен яйцата, така, че не е необходимо дълго печене. Сладкиша трябва да е с влажна структура. Изважда се и се оставя да се охлади върху решетка. Може да се съхранява в хладилник, но при нас се изяде дори почти топъл:).



13 коментара:

  1. Кате, ето моето предложение, което е 2 в 1:
    Козуначния браунис на Диани и моето допълнение с крем!
    https://beautiful-danito.blogspot.bg/2014/05/blog-post.html
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей това, последното е много вкусно и у нас опитвано не веднъж, Кате.
    Тези дни ще покажа новата ми идея за оползотворяването на поизостаналите козунаци, тази година цели три ми се подмятат. Ако ти допадне, в което съм сигурна, ще купуваш още. ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, моля те като публикуваш да споделиш и линк тук. Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Козуначените сандвичи на Ирма: http://sentimentsinthekitchen.blogspot.co.at/2017/04/blog-post_23.html

      Изтриване
  3. И аз съм за предложението на Дани. Вчера го правих, стана уникален браунис! Ако някой познае, че е от козунак, ще го почерпя:)

    ОтговорИзтриване
  4. Пържени филийки искам да опитам и аз.
    А с козунак правих торта и се получи фантастична.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм на опашката за филийки, ама като гледам май и още предложения бих искала да опитам:)

      Изтриване
    2. Линк към тортата на Или:): http://ilrai.blogspot.co.at/2017/04/blog-post_19.html

      Изтриване
  5. Козуначената торта на Хриси: https://jivotatmojedaevkusen.blogspot.co.at/2017/04/blog-post_65.html

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, днес попаднах на рецептата ти за брауни. Сърдечно благодаря за нея! Ще се радвам да ти хареса в моето изпълнение! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях изпълнението ти, много ми хареса, но кой би могъл да остане равнодушен при такава гледка?:) Рецептите и идеите на Дианка винаги са много сполучливи! Поздрави и благодаря, че сподели!

      Изтриване