Страници

Кюфтенца с киноа и сирена


Кюфтенцата от киноа стават все по-популярни. В комбинация с месо, зеленчуци, сирена, различни дипове са подходящи както за привържениците на здравословно хранене, така и за ценителите на добрите вкусове. Версията, която споделям е със сирена, идеята е от интернет.


Продукти:
1 ч.ч. киноа
1 с.л. ситно нарязан Пармезан
1 с.л. ситно нарязан Чедър(тъмно оранжев)
1 яйце
2-3 с.л. галета
сол
стръкче пресен копър, нарязан на ситно

галета, за овалване на кюфтенцата
млечен дип, или свежо крема сирене, за поднасяне


Приготвяне:
Киноата се измива с гореща вода през цедка. Отцежда се. Сварява се заедно с 3 ч.ч. вода за около 20 минути, докато поеме всичката течност и набъбне. Отстранява се от котлона и се оставя да се охлади.
Към охладената киноа се добавят останалите продукти и се омесва добре. Оставя се за 30 минути. Оформят се малки кюфтенца. Лесен начин е като в парче стреч фолио се изсипе 1 пълна с.л. от сместа и се увие във фолиото като топка. Развива се и готовите топчета се подреждат в чиния.
Овалват се в галета, подреждат се върху стреч фолио и се завиват. Прибират се във фризер за около 30 минути да стегнат.


В касерола се загрява зехтин, с ниво да покрие кюфтенцата (може да се използва и олио). Кюфтенцата се пържат до златисто, изваждат се и се отцеждат върху хартия. Поднасят се с млечен дип или свежо крема сирене с подправки(магданоз и чесън).


1 коментар:

  1. Прекрасни кюфтенца Кате.Киноата е наистина много подходяща за тази цел както и различните видове ориз или просо.Ще ги пробвам при първа възможност тези кюфтенца.Изглеждат превъзходно .
    Поздрави и весел януари !

    ОтговорИзтриване