Страници

Панирано суши


За пръв път видях суши, приготвено по този начин в един азиатски ресторант. Изобщо не ми бе хрумвало да изпържа сушито, някак странно ми се виждаше това. Като любител на кулинарните експерименти обаче, го поднесох и вкъщи:). За плънка избрах Филаделфия, морков, аспережи и авокадо. Риба не използвах, тъй като не знаех как би се отразило пърженето на пушената сьомга. Когато са топли ролцата имат силно изразен рибен аромат, което е обяснимо заради норито. Могат да се поднесат и студени и на мен така ми допадат повече.





Продукти:
250 гр ориз за суши
2 с.л. оризов оцет Кикоман
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
морков
авокадо
бланширани аспержи
Филаделфия

паниране:
1 яйце
2 равни с.л. брашно
щипка сол
вода, до получаване на рядко палачинково тесто

Приготвяне:
Оризът се измива няколко пъти със студена вода и се отцежда. Сварява се по указанията на опаковката, но аз задължително го варя под капак - за 15 минути на ниска степен на котлона, разбърквам 1-2 пъти за да не залепне. След това се отстранява от котлона( или се оставя на изключен котлон) и се оставя в тенджерата с капак да престои 10 минути.

Свареният ориз се овкусява по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.
След като оризът е овкусен и охладен, може да се пристъпи към оформянето.

Върху бамбукова рогозка се застила прозрачно домакинско фолио.
Слага се лист нори. ( Ако използвате цял лист нори ще получите големи ролца, ако разрежете норито на две, ще направите малки ролца.)
Взима се от свареният и овкусен ориз с мокри ръце и се разстила върху норито, като се оставя в единия край без ориз/ за да може този край после да прилепне/.
В средата се разпределят Филаделфия, моркови и авокадо нарязана на лентички, както и бланширани аспержи.
Навива се като се повдига рогозката.
Притиска се с ръце, за да е стегнато.
Нарязва се с остър нож на равномерни парчета.

Яйцето се разбива в купа с брашното, солта и водата.
В касерола се загрява олио, ролцата се потапят в панировката и се пържат до златисто от всички страни. Изваждат се върху хартия.


1 коментар:

  1. За пръв път виждам панирани нори рулца Кате.Не съм срещала подобно суши до сега.Но сигурно го предлагат така приготвено в някои ресторанти.Чудесни рулца са се получили.
    Идеята е чудесна.Поздрави !

    ОтговорИзтриване