Страници

Пълнозърнести крекери с билки/ Whole grain herb Crackers


Не съм от хората, които ограничават децата си с храната. Имало е периоди, в които са хапвали чипсове, снаксове и др. коментирани като вредни храни. Всичко е моментно и отшумява. Смятам, че здравословният начин на живот е съвкупност от подбрана храна, движение, спокойствие, щастие... Познавам хора, които ограничават децата си, а те скришом се "тъпчат" още повече със забранените храни. Мисля, че това трябва да бъде осъзнат избор, а не забрана. Няма как да накараш едно дете с удоволствие да се храни здравословно, ако не му предложиш вкусен алтернативен вариант на това. Дори смятам, че последиците и вредата от "насилствено" хранене са много по-големи, от временното хапване на някои притеснителни съставки. Моля, не ме разбирайте погрешно, твърдо против съм храненето единствено и само с вредни храни, балансът е много важен. Но ако някой държи да опита нещо и да си го хапва известно време, нямам против, при условие, че в голяма част ежедневното му меню включва качествена храна. От лични наблюдения знам, че след време всеки се привързва към вкуса на истинската храна и сам започва да вижда разликата:).




Домашните соленки(крекери) са чудесен начин да спестим на децата си покупките на подобни продукти с вредни съставки. Хубавото е, че на практика разнообразието и вариациите на рецептите са много. От класически, до обогатявани с различни подправки, билки, сирена и др. В интернет е пълно с рецепти, а в блога си съм събрала няколко идеи, включващи чипсове, соленки, крекери и неща за хрупане ето тук. Добавям в колекцията и:

Пълнозърнести крекери с билки



Продукти:

150 гр пълнозърнесто брашно
100 гр бяло брашно
50 гр твърдо сирене(Чедър, Пармезан, Грана Падано, веган сирене, кашкавал и др.)
1 скилидка чесън
сух риган
сух розмарин
суха мащерка
черен пипер
червен пипер
щипка сол
100 мл мляко(ядково или прясно)
60 мл зехтин

тиквени и слънчогледови семки
сусам


Приготвяне:
Бялото брашно се пресява, към него се добавя пълнозърнестото, солта, подправките и двата вида пипер. Сухите съставки се разбъркват добре. Към тях се добавят зехтина и млякото. Замесва се тесто и се оформя на топка.


Разпределянето на семките става по няколко начина:
- Тестото се разточва и върху него се посипват семките, след което отново се разточва леко.
- Върху хартия за печене се изсипват семките и сусама. Тестото се разточва върху тях.
*Дебелината на тестото е различна, според желанието за хрупкави и тънки крекери, или малко по-дебелички соленки.
От готовото вече тесто се изрязват формички. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене или се поставят в силиконови форми.
** Използвам силиконовите форми като матрица, в която лъжичките да запазят формите си, но лъжички могат да се направят по друг метод, който набра доста голяма популярност във Фейсбук: Върху тестото се подреждат метални лъжички като тези тези за кафе например. Изрязва се по тях. Така подготвените лъжички от тесто се пекат заедно с металните лъжички отгоре. След печене се отстраняват.
В Интернет има идеи, които може да потърсите чрез Гугъл като: crackers spoons и Cracker Loeffel.


Пекат се в предварително загрята на 200 градуса за около 10 минути, но зависи от дебелината на крекерите. Изваждат се и се охлаждат върху решетка.



Много добре се съчетават с Филаделфия мус, но всеки би могъл да измисли свое дипче, съобразено с хранителният му режим.




5 коментара:

  1. Чудо,та чудо....Прелестни са тези вкусни лъжички :) :Направо човек да ги изхруска :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Снимките са прекрасни, Кате! Цветовете и вкуса на неподправената природа са отразени в тях.
    А крекерите със сигурност са вкусни :)
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    чудесни пълнозърнести крекери за децата.Здравословното хранене трябва да е осъзнато и то зависи от това как всеки организъм преработва дадена храна и кои системи са увредени.В зависимост от това се нагажда един или друг начин на хранене.А осъзнаването става тогава, когато всеки сам разбере за себе си коя храна му помага и коя му пречи.Що се касае за децата те от малки трябва да се приучават към консумация на естествени храни, с минимална обработка.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно плейтване, Кате! Чудни са!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни крекери!
    А иначе съм съгласна с тебе, да не говорим пък че под "качествена храна" един разбира едно, друг друго, кое е вредно и кое полезно също е много относително. Май наистина баланса е много важен и още куп фактори.

    ОтговорИзтриване